Är din chef psykopat?

Har din chef motsägelsefull personlighet och förstorar dina misstag? En psykopat kanske?

Är din chef psykopat?

Jagar chefen dig ständigt på mobilen för att kontrollera var du är och vad du gör?
Blir du utskälld ena dagen och får en överslätande ursäkt dagen därpå?

Din chef kan vara psykopat.

Psykopater finns mitt ibland oss, i familjen, i vänkretsen och företrädesvis på högre chefsposter. Studier pekar på att en av 20 chefer och en av 40 anställda är psykopat.
– På varje arbetsplats med runt 50 anställda går det minst en psykopat. Människor som kan driva både med-arbetare och företag i sank om de får fortsätta att skörda offer, säger Lars-Olof Tunbrå.
När Lars-Olof Tunbrå, som skrivit boken ”Psykopatiska chefer – lika farliga som charmiga” (Liber ekonomi) letar kandidater till chefsposter söker han efter karismatiska människor med viss narcissistisk utstrålning. De ska gilla att stå i rampljuset och ge intryck av att kunna fatta beslut.

Problemet är bara att samma beteende hittar man hos psykopaten. Med den viktiga skillnaden att psykopaten saknar samvete. Han eller hon är en dubbelnatur med en personlighetsstörning som gör att personen i fråga inte kan leva sig in i andras situation och heller aldrig drabbas av några skuldkänslor. Psykopaten saknar helt enkelt emotionell intelligens. Syftet är att ta kontroll över andra människor och därför söker psykopaten sig till maktpositioner. Men han eller hon bryr sig inte ett dyft om företaget eller kollegorna, utan jobbar helt för sin egen vinnings skull. Väl på plats sprider psykopaten skräck omkring sig. Han eller hon sår frön till osämja genom att sprida lögner.
– Han förstorar dina misstag, men är smart nog att lägga kritiken i någon annans mun. Han kan till exempel säga att din kollega tycker du gör ett dåligt jobb eller att någon i receptionen påstått att du är illa klädd, säger Lars-Olof Tunbrå.

Psykopatens motsägelsefulla

Psykopatens motsägelsefulla personlighet skapar kaos. Han eller hon är omväxlande hotfull eller charmig och manipulativ.
– Man vet aldrig vilket humör chefen är på när man kommer till jobbet. Det skapar rädsla, ångest och otrygghet. Till slut kanske man inte orkar gå dit överhuvudtaget, säger Lars-Olof Tunbrå.
Psykopatens beteende blir norm och kan smitta av sig i hela företaget. Baktalar chefen blir det okej att baktala. Den psykopatiske chefen säger att han eller hon vill ha samarbetsvilliga människor. Vad han eller hon egentligen är ute efter är knähundar som gör som chefen säger.
– Psykopaten vill omge sig med svaga ja-sägare som inte konkurrerar ut hans egen förträfflighet och bilden av honom själv som fullkomlig. Därför ser han till att andra runt omkring honom krymper. Står du i vägen för psykopatens självbild och vägrar vifta på svansen blir han totalt hänsynslös och jobbar på att knäcka din självkänsla för att skaffa sig makt över dig. Varje misstag du gör noterar han nogsamt för att få en hållhake som kan användas mot dig. Det kan räcka med en felstavning eller att du kommer några minuter för sent på morgonen.

Att avslöja psykopaten

Att avslöja psykopaten är svårt och tar ofta lång tid. Han eller hon är intelligent och duktig på att lägga ut rökridåer och skylla sina misstag på andra. Att få stöd av kollegor eller chefer högre upp i organisationen är ofta svårt. Många gånger handlar det om så fantastiska saker man råkat ut för att man helt enkelt inte blir trodd.
– Begreppet ”det är aldrig ens fel att två träter” gäller definitivt inte här. Psykopaten bär oftast ensam skulden för det kaos han orsakar, säger Lars-Olof Tunbrå. I många företag försöker man lösa situationen genom att sparka psykopaten snett uppåt. Något som sällan lyckas. Genom att dupera sin omgivning är psykopaten snart tillbaka i maktposition igen.
– Enda lösningen om man vill behålla självförtroendet och utvecklas som människa är att lämna arbetsplatsen, säger Lars-Olof Tunbrå.

Psykopaten drar sig inte

Psykopaten drar sig inte för att förstöra din karriär genom att baktala dig och sprida illasinnade rykten och skapa en bild av dig som du inte är värd.
– Många dugliga och duktiga människor som fått sparken eller efter kort tid lämnat en arbetsplats, har visat sig vid närmare efterforskningar haft en psykopat till chef, säger Lars-Olof Tunbrå.

källa: Expressen

Publicerad 22 dec 2004

Publicerad:

Av Kristina Müller
expressen@expressen.se

This entry was posted in Insändare, debatt, Samhälle-politik. Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *