Bryt tystnaden, demonstration

Kvällen den 24/2 skickade Atbin Kyan ett brev till politiker där han bland annat kritiserar chefspolicyn och korruption i kommunen. Dagen efter kommer högsta ledningen till hans jobb och stänger av honom från sitt arbete. Även pedagogen Iraj Yekerusta, som inte ens hade skrivit under brevet, skickades hem.

Nu när media undrar om detta verkligen kan stämma, kunde vi i GP läsa att personalchefen försöker slingra sig och påstår att ha hittat andra skäl. Enligt honom skulle de även ”komma försent till jobbet” och ”lägga sig i chefens arbete”.

Om några fel av de avstängda har begåtts, borde dessa då inte tas upp på vanlig väg? Är det värdigt ett demokratiskt land att stänga av någon från sitt jobb genom överraskningsbesök på sin arbetsplats? Både den vägledande pedagogen och arbetsplatsombudet fyller viktiga funktioner på arbetsplatsen, inte bara för personal utan även för de som bor där. Vem säkerställer att den pedagogiska strukturen upprätthålls? Och vem ska personal vända sig i fackliga frågor?

This entry was posted in Konfliktperspektiv, Samhälle-politik. Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *