Kungen är naken!

Sagan om Kejsarens nya kläder är en aktuell berättelse i Partille Kommun.  En av många intressanta insändare till Partille tidningen var en lärares omskrivna version av denna saga.  Den handlade om dagens Partille. Berättelsen var inriktad mot illusionen om Partille som en av Sveriges rikaste kommuner och dagens bredda missnöje om försämringar inom skolor.

Det är sant.  En pinsam sanning som slagit hål i upprepade lögner om Partille Kommun.

Kungen är naken! Nu vänds blickarna mot Partille kommun. Nu höjs rösterna från olika håll. Kungen är ju naken! Säger den ena efter den andra.  Här kommer ännu en berättelse om Partille Kommuns nya visionskläder.

Det var en gång några politiska visionsskrädare som sydde vackra visionskläder för Partille Kommun.  De använde sig av ideologins magiska tråd. De politiska visionsskräddarna hade sagt att inga korkade människor kunde se den magiska tråden. Ingen kunde se heller missförhållanden, maktmissbruk och det systematiska förtrycket på arbetsplatser i Partille. I den föreställda rika visionsfulla kommunen hände mycket konstiga saker. Det var exempelvis en uppgift för varje verksamhetschef att sätta upp visionsaffischer på väggarna i egna verksamheter. Överallt skulle man se visionsskyltar. Överallt skulle man läsa slagordet: Mitt i det goda livet. Alla skulle gång på gång bli påminda om att man lever i en rik kommun som satsar på välfärd och på värdegrundsarbete inom verksamheter. Man skröt över hur de utsatta grupperna levde i Mitt i det goda livets.

Men en dag började en enad personalgrupp höja sina röster. De sa ifrån om missförhållanden. De avslöjade skakande händelser om maktmissbruk och korruption. De pekade på kommunledningens nakna Policy och höjde sina röster: kungen är naken!

Men ingen politiker eller journalist vågade yttra det som alla tänkte. Ingen vågade riskera att framstå som korkad. Personal fortsatte sin kamp. De skrev i ett öppet brev, år 2011, till politiker och chefer så här:

”Partille – mitt i det goda livet”. Så står det i Partille kommuns vision som antogs av kommunfullmäktige den 17 juni 2008 . (…) Det är vackra ord som förskönar den hårda verkligheten. För oss i Mellbygårdens gruppbostad har slagordet ”gott att arbeta” inte varit en verklighet. Om visionsskaparna tittar på kommentarer från resultatet av Mellbygårdens statistik från enkäten om trivsel, trygghet och personalinflytande, kan man läsa följande kommentarer: jag är rädd att skriva något” skriver en anställd. ”Min arbetsplats har förvandlats av chefen till en brottsplats” skriver någon annan. ”Det är chefens ord som är lag och regel” skriver den tredje.”

Efter det öppna brevet fick den avslöjade chefen avgå. En chef som var bakom de mångåriga missförhållandena. Efter två år visade sig att samma gamla chef med en annan nyköpt chef har fått uppdrag att genomföra politikernas plan.  De ville tysta ner en engagerad personalgrupp och splittra dem.

Personal organiserade sig i en förening för att återigen höja sina röster. Maktmissbruk och korruption hade nu visat sitt rätta ansikte.  År 2013 skrev personal det andra öppna brevet till politikerna i Partille Kommun. I brevet gav de skakande exempel på chefernas och politikernas korrupta beteende.  Brevets avslutande rader var enligt följande:

”Ni får använda er makt och era befogenheter hur ni vill. Vi har blivit helt övertygade om att omsorgsförvaltningen inom Partille Kommun kör med svågerpolitik och beter sig helt korrupt. Men låt oss anställda vara i fred. (…) Detta visar att Mellbygårdens kris blott var en produkt av missförhållanden skapade av korruption, maktmissbruk och svågerpolitik på hög nivå. När karriärsklättrandet sker på bekostnad av en pressad personalgrupp och en utstött samhällsgrupp har moralen sjunkit så lågt att våra nedtyngda ögonlock inte kan blunda längre.”

Den politiska adeln blev riktig bekymrade över situationen. De skickade ut två högre chefer till den enade personalen. Chefer som redan var kända för sina skrämseltaktiker.  All som såg dem anade vad som kommer hända. Det hände också. Med det öppna brevet i handen kallade de på verksamhetens skyddsombud och pedagogen och stängde av dem från sina jobb. Det var en effektiv skrämseltaktik för att tysta ner personal i hela Partille-riket. Men effekten blev den motsatta. Plötsligt kunde man höra samlat folk skrika på gator och torg: kungen är naken! Situationen blev nu ännu värre. Många vet ju att kungens nakna kropp stinker på grund av gamla infektioner.

Nu vet alla vilken typ av magisk tråd Partilles visionsskräddare har använt sig av. Men fortfarande riskerar ju ingen politiker och journalist att framstå som korkad. Varför? För att de inte vågar? Nej. För att de är utsatta för grupptryck? Nej. För att de själva håller på att skrädda ihop liknande ideologiska visionskläder för sina egna verksamheter? Ja, exakt. Det är därför de låtsats att de inte ser de nakna politikerna som vandrar omkring och föraktar dagens pågående ”vulgär debatt”.

Idag sprids nyheter om personalens aktioner och demonstrationer bland kommuninvånare. Skandalerna om missförhållandena publiceras på tidningarna här och där. Politiker har börjat nu bråka med varandra. Allt tyder på en möjlig alliansspricka i Partille Kommun. Nu har tiden kommit. Nu är det dags för alla dolda isolerade protester att visa sin verkliga motkraft. Kungen är ju naken.

2013-12-06

Iraj Yekerusta

 

This entry was posted in Konfliktperspektiv. Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *