Demonstration för yttrandefrihet på arbetsplatsen

I dag den 28e januari klockan 17.30, samtidigt som Partille kommun började årets första kommunfullmäktige, började också årets första demonstration i Partille. Ett 50-tal personer samlades på kyrktorget med brinnande facklor under parollerna ”Mer resurser till vård och skola!”, ”För yttrandefrihet på arbetsplatsen!” och ”Stoppa korruption och maktmissbruk!”. Sedan tågade demonstranterna i form av ett fackeltåg till kommunhuset medan de ropade sina paroller.

 

Habiliteringspersonal Lina Asplund inledde med ett tal om att det behövs resurser och om politikernas ignorans. Sedan talade Fereshteh Farahani som mamma till en flicka med intellektuellt funktionshinder om hur hon kämpat för sin dotter och för att hon ska ha ett bra liv. Hon berättade att varken chefer eller politiker varit intresserade av att lyssna. Dessa politiker satt i sitt kommunfullmäktigemöte några hundra meter bort, och demonstrationen gick i ett fackeltåg till kommunhuset, där talen fortsatte.

 

Framför kommunhuset talade den avstängda pedagogen Iraj Yekerusta. ”Gemensamt för alla oss som jobbar med människor är att vi jobbar för självständighet, delaktighet och självbestämmande. Men hur ska vi arbeta för självständighet medan politiker och chefer tvingar oss att vara deras lyhörda soldater på arbetsplatsen?” sa han.

Stödassistenten Linda Kreuzinger talade om besparingar, pengar och människovärde. ” Vi kan låta folks barn och funktionshindrade betala för politiernas snåla budgetar, men vi måste inte. Ingenting är hugget i sten” sa Linda.

Sedan tog Atbin Kyan, avstängt skyddsombud, upp den senaste tidens protester och krav på förbättringar av skolan. Han pekade på att pengar finns, det handlar om vart pengarna hamnar. Föräldralediga föreningsmedlemmen Catherine Holt hamnade i en diskussion med kommunfullmäktiges ordförande Inger Renée som kommit ut. Catherine berättade sedan om kommunfullmäktigemötet i våras, då hon och andra personal försökte fråga kommunfullmäktige om avstängningen av sina kollegor, men blev utkörda av polis. Hon berättade också om föreningen Pedagogiskt Arbete, som stod bakom demonstrationen, och vars nya tidning precis kommit ut. Inne i kommunhuset stod politiker och chefer och tittade ut genom fönstren, och demonstrationen avslutades med ett löfte om att politikerna inte kommer att få våra röster, men de kommer att få höra våra röster!

 

Partille, 2014-01-28

Föreningen Pedagogiskt Arbete

This entry was posted in Konfliktperspektiv. Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *